Biografie Marianne de Bever (1955)


(Geregistreerd Haptotherapeut VVH 497)

Opgegroeid in Brabant ben ik na mijn VWO in Utrecht  gaan studeren. Een 3 jarige HBO opleiding tot  Cesar therapeute (oefentherapeute) 
Door mijn stage in het voormalige Pieter Pauw ziekenhuis (Wageningen) op de afdeling Fysiotherapie kwam ik in aanraking met de veelzijdige behandelingsmogelijkheden van dit vakgebied wat mij deed besluiten om mijn kennis met deze studie uit te breiden (1980).

Na een verblijf van 6 jaar in Nigeria heb ik door mijn eigen kinderen en door het werken met poliopatiŽntjes ervaren hoe belangrijk het is dat kinderen over goede motorische mogelijkheden beschikken om zich zelfstandig en sociaal- emotioneel evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Na mijn specialisatie tot Kinderfysiotherapeute (1994) heb ik me volledig gericht op het behandelen van kinderen in de leeftijdscategorie van 0-18 jaar.

Vanaf 1986 ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk. In de loop der jaren ontstond bij mij steeds meer belangstelling naar de ware aard van het bewegingsgedrag van kinderen en volwassenen. Hiertoe heb ik de opleiding tot Haptotherapeute in Doorn gevolgd (2006). Een zoekproces waarin ik eerst mijn eigen "Zelf" heb ontmoet alvorens dit proces met anderen te mogen begeleiden.

Dit geeft mij de mogelijkheden om met nog meer vaardigheden kinderen en volwassenen te ondersteunen in hun eigen ontwikkeling naar autonomie.
Het kind de ruimte geven om "onbedekt" kind te kunnen zijn; de volwassene de ruimte en ondersteuning terug geven om de  "toegedekte" behoeften en verlangens weer voelbaar te maken en te ordenen waardoor de cliŽnt er zelf richting aan kan geven. De "Be-leving van het leven" op welke leeftijd dan ook kan daardoor in al zijn facetten meer kansen en schittering krijgen.


Mijn werkwijze heb ik uitgebreid met traumatherapie via Somatic Experiencing.
Deze methode heeft als uitgangspunt dat trauma geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel is.
en richt zich  op de lichamelijke gewaarwordingen  van trauma in ons lichaam ( soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het
ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.

Ook geef ik ondersteuning aan golfers  om de bewegingen soepel en doorvoeld te laten verlopen waardoor er meer ruimte
vrij  kan komen voor concentratie en  mentale stabiliteit.